Výsledky výzkumu a další výstupy odborné činnosti

Hodnocení odborné úrovně řešení výzkumných projektů řešených ve VÚV TGM, v. v. i., vyplývá především z hodnocení výsledků zavedených v Informačním systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (IS VaVaI), obsahujícím mimo jiné i Rejstřík informací o výsledcích (RIV).

Toto hodnocení probíhá v rámci procesu hodnocení výzkumu a vývoje a jejich výsledků v jednotlivých letech, a to vždy v souladu s aktuální metodikou. Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů byla platná pro jednotlivé roky období 2013–2016. Od roku 2017 byl vytvořen a zaveden nový systém hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací podle Metodiky hodnocení výzkumných organizací a hodnocení programů účelové podpory výzkumu, vývoje a inovací (M17+).

Výzkumné organizace jsou hodnoceny na základě hodnocení výsledků, které zavádějí do RIV.

Do konce roku 2017 existovaly 3 kategorie výsledků. Byly to:

  • publikační výsledky,
  • výsledky aplikovaného výzkumu a
  • ostatní výsledky.

Od 1. 1. 2018 existují 2 kategorie výsledků:

  • publikační výsledky a
  • nepublikační výsledky.

Každá z obou uvedených kategorií výsledků je dále členěna na jednotlivé druhy výsledků a jejich poddruhy, z nichž některé jsou bodově ohodnoceny.

Hodnocení odborné úrovně řešení odborných projektů komerčního charakteru řešených ve VÚV TGM, v. v. i., a jiné odborné činnosti je plně v kompetenci odběratelů ústavu.

Za účelem získání přehledu o odborných výstupech vypracovaných pracovníky ústavu byla zřízena interní ústavní databáze. Do této databáze mohou autoři v průběhu celého roku vkládat údaje o všech svých výstupech, a to včetně těch výstupů, které jsou pravidelně jako výsledky výzkumu exportovány do RIV. V této databázi lze nalézt např. i údaje o vypracovaných výzkumných nebo odborných zprávách projektů, které mohou být dostupné v ústavní knihovně, pokud autor nebo zadavatel nepožadují režim utajení.